Mladí letečtí modeláři uspěli na mistrovství republiky

V sobotu 7. října se konalo v jihomoravských Boroticích u Znojma mistrovství republiky volně létajících modelů mládeže. Podmínkou účastnit se této vrcholné soutěže je splnění limitu na krajském přeboru. Limit splnilo s větroni kategorie A3 osm chlapců, kteří své modely stavěli na modelářských víkendech v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha i v modelářském kroužku. Výsledkem jejich snažení jsou celkem čtyři medaile, zlatá, dvě stříbrné i bronzová.

Pečlivá práce v dílnách a pravidelná cvičná létání za každého počasí na letišti aeroklubu pod vedením instruktora Václava Jiránka přinesla ovoce.
Na šampionátu musí každý soutěžící během hodinového kola uskutečnit jeden start svého modelu a snažit se uletět maximální čas, v naší kategorii A3 to je 60 sekund. Součet časů z pěti letů pak určuje pořadí. Pokud se stane, že několik soutěžících má maximální výkon, to je 300 sekund, následuje rozlétávání. Tam se prodlužuje měřený čas o 6o sekund. A to byl i náš případ, kdy tři mladí kluci-žáci to dokázali a o jejich pořadí rozhodovalo další kolo. Všichni se připravili a na pokyn instruktora i trenéra v jedné osobě najednou za potlesku všech přihlížejících vypustili své modely z vlečné šňůry k letu o medaile. Údaje na stopkách časoměřičů pak určily pořadí. Zvítězil a mistrem republiky se stal časem 300+96 sekund Kryštof Zörkler, stříbrnou medaili získal Petr Váňa výkonem 300+88 sekund a bronz obdržel Jan Handlík za 300+84 sekund. A ještě Jakub Procházka v kategorii větroňů A3 jako junior si vylétal druhé místo na této vrcholné soutěži.

Spokojenost trenéra i celé výpravy z výsledku žáků, kteří šťastní z úspěšného létání po návratu nedali modely z ruky a při vyhlášení výsledků s nimi na stupních vítězů převzali diplomy, medaile i poháry. Nikdy před tím se nestalo, aby všichni medailisté létali se stejným typem modelu a pocházeli z jednoho kroužku nebo klubu.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Tomáš Zörkler. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Mladí letečtí modeláři uspěli na mistrovství republiky

Komentáře nejsou povoleny.